V Galícii zvíťazili vládnuci ľudovci, v Baskicku separatisti

22.10.2012 Celý región

Madrid 22. októbra (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy si v nedeľňajších regionálnych voľbách zaistil podporu svojho úsporného kurzu v domovskom regióne Galícia. Jasné víťazstvo nacionalistických strán v Baskicku by však mohlo zanedlho spôsobiť problémy centrálnej vláde v Madride.

Vládnuca Ľudová strana (PP) získala v predčasných voľbách v Galícii, kde vládla 24 z ostatných 31 rokov, podľa konečných výsledkov 41 zo 75 kresiel, teda o tri viac ako v roku 2009. Socialisti budú mať len o 18 kresiel, o sedem menej ako doteraz. Na prvý pokus sa do regionálneho parlamentu dostali ľavicoví nacionalisti (AGE), ktorých bude zastupovať deväť poslancov. Galícijský nacionalistický blok (BNG) prišiel o päť kresiel a má ich len sedem.

Hlasovanie bolo v Galícii vnímané ako skúška politiky Rajoyovej vlády a prieskumy naznačovali, že tamojší voliči by mohli PP potrestať. "To je vynikajúci výsledok," povedala generálna tajomníčka PP María Dolores de Cospedal. Voliči si podľa nej uvedomili "realistickú politiku" vlády v Madride. "Čo je dobré pre Galíciu, je tiež dobré pre celé Španielsko," reagoval galícijský premiér Alberto Núňez Feijó. Účasť voličov však bola oveľa nižšia ako pred tromi rokmi.

V Baskicku zvíťazila Baskická nacionalistická strana (PNV), ktorá získala 27 mandátov (2009: 30), ale jasne minula absolútnu väčšinu v 75-člennom parlamente. Otvorene separatistická koalícia Bildu, ktorá po vlaňajšom vyhlásení teroristickej organizácie ETA, že sa vzdáva násilia, mohla prvýkrát postaviť vlastných kandidátov, získala 21 kresiel. Je to najlepší výsledok, aký v novodobých dejinách Baskicka dosiahla separatistická strana.

Socialisti, ktorí v Baskicku vládli od roku 2009, utrpeli debakel - prišli o deväť zo svojich 25 mandátov. Straty PP boli menšie a v parlamente autonómneho Baskicka obsadí 13 kresiel, o tri menej ako doteraz.

Baskické voľby podľa očakávaní ovplyvnilo nedávne napätie medzi centrálnou vládou a regiónmi ohľadom toho, či majú byť ich právomoci obmedzené. Nacionalistické strany by mali zvíťaziť v ďalších regionálnych voľbách v Katalánsku 25. novembra. V oboch regiónoch tak budú mať strany podporujúce väčšiu autonómiu či úplnú nezávislosť väčšinu v miestnych parlamentoch, čo zrejme dá nový impulz odporu voči Rajoyovmu prístupu väčšej centralizácie.
 

Vyberte región

mark